O nama

Zlatarna Ivanović nudi svojim klijentima širok asortiman srebrnog i zlatnog nakita, modernog i tradicionalnog dizajna, te puno mogućnosti ručne izrade nakita.

Nakit je zasigurno jedan od najstarijih oblika ukrašavanja tijela, nedavno je nađena oko 100 000 godina stara ogrlica od perli izrađenih od Nassarius školjke. Ponekada nakit služi kao sredstvo pokazivanja bogatstva, no on uvijek zadržava i barem minimalnu funkcionalnost, poput držanja dijelova odjeće zajedno ili učvršćivanja frizure. Od najstarijih vremena smatran je oblikom osobnog ukrašavanja. Prvi su komadi nakita bili od prirodnih materijala, kao što su kosti, zubi životinja, školjke, drvo i rezbareno kamenje. Kroz povijest su se neki oblici urešavanja smatrali znakom pripadnosti određenoj društvenoj grupi. Egzotičniji je nakit uvijek bio namijenjen bogatijim ljudima, jer mu je rijetkost povećavala vrijednost. Zbog osobne prirode i označavanja društvene klase, neke su kulture utemeljile tradiciju ukopa mrtvih zajedno sa njihovim nakitom.

Nakitom se ukrašavao praktično svaki dio tijela, od igala za kosu do prstenja za nožni palac, te brojnih drugih tipova nakita. Dok je tradicionalni nakit obično urešen dragim kamenjem, te je izrađen od plemenitih metala, sve je u većem porastu i potražnja za umjetničkim nakitom, gdje su oblikovanje i stvaralački pristup, te izražajnost cijenjeni više od skupocijenosti i minuciozne obrade samih materijala. Dodajmo da postoji i jeftiniji modni nakit, izrađen od jeftinijih materijala, te često masovno proizvođen. Druge varijacije na temu uključuju nakit kao žičanu skulpturu, gdje se koriste sve moguće vrste materijala, od obične žice, komada kamenja, do plemenitih metala i dragog kamenja.